Sağlık hukuku, kişilerin sağlık bakım hizmetlerinden yararlanma haklarını, sağlık bakım hizmetlerinin düzenlenmesini, önleyici sağlık hizmetlerini, toplum ve aile sağlığının korunmasını, sağlık hizmeti verenlerle sağlık hizmeti alanlar arasındaki ilişkileri, hak, yükümlülük ve sorumlulukları düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır.
(Sağlık Hukuku Ve Mevzuatı Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans Programı Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tunç Demircan)
Anayasa m. 56.
“ VIII. Sağlık, çevre ve konut Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması
Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.”
Başlıca Dava Türleri:
Hekim haklarını ihlal eden yönetmelik ve genelge iptal davaları, Hasta ve hekim hakları, Özel ve kamu sağlık kuruluşları ve çalışanlarına yönelik davalar, Mesleki sorumluluk sigortaları, Hekimlere yönelik idari ve adli soruşturmalara itiraz, Hasta Haklarının ihlaline yol açan tıbbi uygulama hatalarından kaynaklı tazminat ve ceza davaları.