Faaliyet Alanları

İdare Hukuku

 

İdare Hukuku en geniş anlamıyla idarenin hukukudur. Devlet idaresi ise başlıca iki anlamda kullanılmaktadır. Devletin personeli ve teşkilat yapısı olarak değerlendirildiğinde organik ya da yapısal idare; devletin işlemleri ve faaliyetleri ele alındığında ise işlevsel ya da fonksiyonel idare anlaşılmalıdır. (Şeref Gözübüyük, Yönetim Hukuku, Turhan Kitabevi, Ankara, 2008, s. 2, 3.) 

İdare hukuku, temeli anayasada belirlenen, idarenin faaliyet ve örgütlenmesine ilişkin kurallar öngören, kamuya tanınan üstünlük ve ayrıcalıklar ile bireye tanınan hak ve hürriyetlerin dengelenmesini sağlayan hukuk dalıdır.( Prof. Dr. Metin Günday)

Başlıca Dava Türleri:
İptal Davaları, Tam Yargı Davaları, Düzenleyici İşlemlere karşı İptal Davaları, Kamu İhaleleri İhtilafları, Vergi Davaları.


İş Hukuku

 

İş hukuku, başkasına bağımlı olarak veya başkasının organizasyonuna girmek suretiyle yapılan iş nedeniyle ortaya çıkan hukuki ilişkileri düzenler. Ancak iş hukuku, kural olarak, tüm bağımlı çalışanların değil, bunlardan iş (hizmet) akdine (sözleşmesine) dayanarak çalışan işçilerle onları çalıştıran işverenlerin ilişkilerini düzenleyen bir hukuk dalıdır. Bazı yönleriyle, kamu çalışanları da, iş hukukunun şemsiyesi altına girerler. (Sarper Süzek, 2014).

Başlıca Dava Türleri:
İş ve çalışma ilişkisinden doğan, iş akdinin feshinden kaynaklı; alacak ve tazminat davaları, Hizmet Tespiti Davaları, İşe İade Davaları.


Ticaret Hukuku

 

Ticaret hukuku da geniş bir kavramdır. Ticaret hukuku, ticari faaliyetlerle ilgili konuları kapsamaktadır. Ticari bir faaliyet kapsamındaki işin, bir ticari işletme, bir şirket tarafından yürütülmesinden dolayı,  tacirlerin birbirleriyle aralarındaki yahut diğer kişilerle ticari yürüttükleri ticari nitelikli işleri ve ihtilafları içeren bir alandır. İşletmeleri, tacirleri, bireyler arasındaki ticari ilişkileri, alışverişi ve tarafların bu ilişkiler bağlamındaki haklarını düzeyen hukuk dalıdır. Ticaretin dünya genelinde artan ivmeyle gelişip yaygınlaşmasıyla giderek önemi artan hukuk alanlarından biridir. Konusunu ana başlıklarla ticari işletme hukuku, kıymetli evrak hukuku ve şirketler hukuku oluşturur.

Başlıca Dava Türleri:
Kıymetli evraka Poliçe Bono Çekilişkin davalar, Rekabet yasağı, Yayın sözleşmesine dair davalar, alım ve satım komisyonculuğu, Fikri Mülkiyet Hukukuna Dair Davalar, Markalar Kanunu ile ilgili davalar; patent ve telif haklarından doğan davalar, Konkordato ve iflas davaları. Ticarî temsilciler, ticarî vekiller ve diğer tacir yardımcılarına ilişkin davalar, Acentelikle ilgili uyuşmazlıklarından kaynaklanan davalar, Anonim ve Limited şirketlere ilişkin uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalar, Eşya taşıma, Yolcu taşımaya ilişkin uyuşmazlıklardan kaynaklanan davalar, özel kanun hükümlerince ticari sayılan davalar.


Dernekler ve
Vakıflar Hukuku

 

İNSAN HAKLARI VE TEMEL ÖZGÜRLÜKLERİN KORUNMASINA İLİŞKİN SÖZLEŞME ….MADDE 11 - Dernek kurma ve toplantı özgürlüğü 1. Herkes asayişi bozmayan toplantılar yapmak, dernek kurmak, ayrıca çıkarlarını korumak için başkalarıyla birlikte sendikalar kurmak ve sendikalara katılmak haklarına sahiptir. 2. Bu hakların kullanılması, demokratik bir toplumda, zorunlu tedbirler niteliğinde olarak, ulusal güvenliğin, kamu emniyetinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amaçlarıyla ve ancak yasayla sınırlanabilir. Bu madde, bu hakların kullanılmasında silahlı kuvvetler, kolluk mensupları veya devletin idare mekanizmasında görevli olanlar hakkında meşru sınırlamalar konmasına engel değildir. 

Başlıca Dava Türleri:
Dernek kuruluş işlemleri, tüzük hazırlanması ve dernek faaliyeti süresince hukuki danışmanlık. Dernek üyelerinin temel hak ve özgürlüklerinin ihlali halinde; düzenleyici işlemlerin iptali, diğer koruyucu ve tazmini davaların açılması. 


Sağlık Hukuku

 

Sağlık hukuku, kişilerin sağlık bakım hizmetlerinden yararlanma haklarını, sağlık bakım hizmetlerinin düzenlenmesini, önleyici sağlık hizmetlerini, toplum ve aile sağlığının korunmasını, sağlık hizmeti verenlerle sağlık hizmeti alanlar arasındaki ilişkileri, hak, yükümlülük ve sorumlulukları düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlanmaktadır.
(Sağlık Hukuku Ve Mevzuatı Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans Programı Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Tunç Demircan)

Anayasa m. 56. 
“ VIII. Sağlık, çevre ve konut Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması 

Madde 56 – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler. Devlet, bu görevini kamu ve özel kesimlerdeki sağlık ve sosyal kurumlarından yararlanarak, onları denetleyerek yerine getirir. Sağlık hizmetlerinin yaygın bir şekilde yerine getirilmesi için kanunla genel sağlık sigortası kurulabilir.”

Başlıca Dava Türleri:
Hekim haklarını ihlal eden yönetmelik ve genelge iptal davaları, Hasta ve hekim hakları, Özel ve kamu sağlık kuruluşları ve çalışanlarına yönelik davalar, Mesleki sorumluluk sigortaları, Hekimlere yönelik idari ve adli soruşturmalara itiraz, Hasta Haklarının ihlaline yol açan tıbbi uygulama hatalarından kaynaklı tazminat ve ceza davaları.


Ceza Hukuku

 

Tüm hukuk kurallarının amacı, toplumsal düzeni sağlamaktır. Diğer hukuk disiplinleri gibi, ceza hukuku da kendi araçlarıyla bu genel amaca hizmet eder. Ceza hukuku, örneğin “kimseyi öldürme!”, “başkasının malını çalma!” şeklinde emir ya da yasak ihtiva eden normlar ve bu normların ihlâli halinde uygulanacak olan yaptırımlarla toplumsal düzeni korumayı amaçlar. Buna göre, ceza hukukunun temel işlevi; toplumsal yaşam bakımından hayati önem taşıyan değerlerin ihlâlini suç olarak tanımlamak ve bunlar karşılığında uygulanacak olan yaptırımları belirlemektir. Devlet, toplumsal düzeni koruma görevini, ceza hukuku kuralları olmaksızın etkin bir şekilde yerine getiremez…. Ceza hukuku, suç teşkil eden bir haksızlığın varlığından söz edilebilmesi ve dolayısıyla bir kişi hakkında işlemiş olduğu bu haksızlıktan dolayı ceza hukuku yaptırımı uygulanabilmesi için gerekli şartların oluşup oluşmadığı ile ilgilenen bir hukuk dalıdır. (Ceza Hukukuna Giriş, 2012, Prof.Dr. İ. ÖZGENÇ, Doç.Dr. İ.ÜZÜLMEZ)

Başlıca Dava Türleri
Düşünce açıklama ve ifade özgürlüğü ile ilgili suçlar. Taksirle yaralama, Taksirle ölüme neden olma, İhaleye fesat Karıştırma, Belgede Sahtecilik, Kaçakçılık, Memur suçları.


Miras Hukuku

 

Miras hukuku, insanların mallarının ölümlerinden sonra ne şekilde paylaştırılacağını, borçlarının nasıl ödeneceğini, ölüme bağlı tasarrufları inceleyen bir hukuk dalıdır. 

Başlıca Dava Türleri
Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası, Mirasın Reddi Halinde Mirasçılık Belgesi Verilmesi Davası, Terekenin Mevcudunun Tespitine İlişkin Davalar, Terekenin Korunmasına İlişkin Davalar, Muris Muvazaasına Dayalı Tapu İptal Ve Tescil Davası, Mirasta Denkleştirme Ve Terekeye İade Davası, Saklı Paylı Mirasçıların Tenkis Talebine İlişkin Tenkis Davası, Terekenin Resmi Defterinin Tutulması Davası, Vasiyetnamenin İptali Davası