
Hakkımızda
Avukat Tahir Yahya İlhan, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Ayrıca aynı üniversitenin Dil ve Tarih - Coğrafya Fakültesi Eskiçağ Tarihi Anabilim Dalı’nda da ikinci bir lisans öğrenimi gördü. Lisans üstü öğrenimini Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde, Kamu Yönetimi Uzmanlığı alanında tamamlayarak “Kamu Yönetimi Uzmanı” ünvanı almaya hak kazandı. “Türkiye’de Lisans Düzeyinde Hukuk Öğretiminin Sorunları ve Çözüm Önerileri” adlı yüksek lisans, cumhuriyet rejiminin tahrip edilerek imparatorluk rejiminin yolunun açıldığı dönüşümlerin yaşandığı “Roma İmparatorluğu’nda Principatus Döneminden Dominatus Dönemine Geçiş:Diocletianus ve Düzenlemeleri ” adlı lisans tez çalışmaları vardır.
Ankara Barosu’nda, Başkan Av. Tuncay Alemdaroğlu ve Başkan Yardımcısı Av. Metin Yaycıoğlu döneminde, 1996 yılında ‘Ankara Barosu Avukatlık Yasa Tasarısı Hazırlama Komisyonu’nda, Ankara Barosu ve Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı yapmış meslek ustalarıyla birlikte çalıştı. Komisyonda, özellikle yüksek lisans tezi çalışmasında inceleme olanağı bulduğu Avukatlık Mesleğine hazırlık, Staj ve ilgili hükümleri çalıştı. Nitelikli hukukçu yetiştirmenin bir bütün olarak ele alınması gerektiği, Stajyerlik dönemlerinde mesleğe hazırlanan Hakim ve Savcı adaylarına kamu yönetimince sağlanan maddi olanakların/maaş vb. Avukat adaylarına da sağlanması gerektiği, uygulamanın fırsat eşitliği ilkesiyle bağdaşmadığı düşüncesinden yola çıktı. Ayrıca Baroların o yıllarda kurumsal temel ihtiyaçlarını karşılamaya ve nitelikli bir meslek içi eğitim sağlamaya yeterli mali alt yapıları da yoktu. Türkiye, Avukatlarını da, Hakimleri ve Savcıları gibi desteklemeli, elverdiğince mesleğe nitelikli hazırlamalıydı. Avukatlık Yasa Tasarısı Komisyonu çalışmalarında Türkiye Barolar Birliği ile Baroların yaklaşık yirmi yıldan beridir en önemli finans kaynağını oluşturan ve ‘Baro Pulu’ olarak bilinen temel gelir kaynağı fikrini, Şanlıurfa Barosu eski Başkanı Hikmet Delebe ile birlikte 1995 yılında tasarladı. Tasarı özünü koruyarak bazı şekli değişikliklerle yasalaştı. Türkiye Barolar Birliği, ilk günden bu güne dek bu fikrin hayata geçirilmesiyle yaklaşık Bir milyar Amerikan Dolarını aşan güçlü bir mali kaynak elde etmiştir. TBB ve Barolar bu gür kaynakla, üye meslektaşların sağlık giderlerine önemli destekler sağlayabilmiştir. Binlerce Avukat ve aile bireyi, özel hastanelerde de olmaküzere; önemli ameliyat ve tedavilerini bu kaynaktan yararlanarak sağlamış, Barolara sayısız tesis inşa edilmiş, mesleki konuların işlendiği kurultaylar ve benzeri hukuk çalışmaları gerçekleştirilmiş, meslek içi eğitim programları ve daha nice işlevsel çalışma için maddi imkanbulunmuştur. TBB’nin maddi varlığını ve yargı içindeki asli ve özerk konumunu sağlamasında bu fikrin ve hayata geçirilen kaynağın payı ve değeri yadsınamaz. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan tecrübe bunun kıymetini açığa çıkarmıştır.
İlhan, Ankara Barosu’nun ‘Cumhuriyet Tarihinde İz Bırakan Davalar Komisyonu’nda da çalıştı. Komisyon, siyasal tarihimizi derinden etkileyen davaların dosya asıllarından suretler alınarak 100’den fazla klasörden oluşan önemli bir arşiv oluşturdu. Dijital ortama aktarılan bu değerli hukuk arşivi hukuk alanındaki araştırmacıların ve hukuk öğrencilerinin incelemesine sunulmak üzere Ankara Barosu arşivine katıldı.
Avukat Tahir Yahya İlhan’ın Avukatlık çalışmaları, özünde yasa tasarısı hazırlama ve hukuk komisyonları kolektif çalışmalarıyla, ülkemizde hukukun üstünlüğünün somutlaştırılmasına yöneldi. Bunun yanı sıra Uluslararası alanda da çalışan İnşaat ve Maden Şirketleri ile Kamu Yararına Çalışan Uzman Hekim Derneklerine dönük de gerçekleşti. Bu bağlamda İdare Hukuku, İş Hukuku, Ticaret Hukuku, Ceza Hukuku, Dernekler ve Vakıflar Hukuku ile Sağlık Hukuku gibi alanlarda hukuk danışmanlığı yaptı ve yığınla dava takip etti.
Tahir Yahya ilhan Hukuk Ofisi, Hukuk Danışmanlığı hizmeti sunarken ve üstlendiği davalarda; duayen hukukçu partnerlerle, akademisyenlerle iş birliği yapmayı yeğlemektedir. Tahir Yahya ilhan Hukuk Ofisi’nde 30 yılda, Avukat yanı stajını tamamlayan yaklaşık 55 Stajyer Avukat mesleğe yetiştirilmiştir.